måndag 4 maj 2009

Piratpartiet kan bli impotent

Det har diskuterats nu i några dagar om vilken grupp Piratpartiet ska ingå i om de får mandat i EU-parlamentet. Till en början kan man tycka att det är en trivial fråga, eftersom Piratpartiets representanter hävdar att de ska kämpa för sin fråga oavsett vilken partigrupp man än hamnar i. Påståenden om att det skulle spela någon övervägande roll vad partiet anser i övriga frågor får anses vara meningslös den också, det här inlägget har inget med sådana anspelningar att göra. Jag anser att det är bra att Piratpartiet inte tar ställning i andra frågor. Det skänker tyngd åt åsikten att internet och yttrandefriheten är hotad. Så är också fallet och vi borde alla göra något för att förhindra det, vi älskar trots allt alla internet.

Problemet jag ser nu är ett helt annat. Visst Piratpartiet kanske når ett mandat eller två i valet den 7 juni. Vad ska man göra med dessa? Enligt Christian Engström ska man ingå i den grupp som ligger närmast de frågor partiet kämpar för, antingen de gröna eller liberalerna. Han nämner inte den förenade vänstern, som trots allt har varit drivande i att förhindra en total katastrof i och med Telekompaketet. I riksdagen var det enbart Vänsterpartiet och Miljöpartiet som röstade emot IPRED-lagen. Samma sak när det gällde Lissabonfördraget, som Piratpartiet också säger sig vara emot. Jag förstår varför de gröna nämns när det handlar om grupptillhörighet, men liberalerna? Namnet betyder väl ändå inte per definition att de sammanfaller med Piratpartiets åsikter?

Ett annat problem som dyker upp är rätten att yttra sig i parlamentet. Det är i dagens läge så att alla svenska representanter, utom Vänsterpartiets, tillhör grupper där man inte fritt får driva frågor. Man måste lyckas med konststycket att få gruppens representant för just den specifika frågan att yttra sig i parlamentet. Chansen att Christian Engström skulle bli representant för telekomfrågor i den liberala gruppen är nog tyvärr försvinnande liten. Och eftersom det i praktiken inte finns några andra frågor för Piratpartiet och Engström att ha åsikter om blir han och partiet impotenta och röstboskap. Samma sak gäller de gröna, där har han visserligen större chans, men varför släppa fram honom om man inte behöver?

Som jag ser det finns det bara ett reellt alternativ för Piratpartiet att kunna skapa opinion i EU-parlamentet och det är att ansluta sig till den enade vänstern. Där skulle man få ett starkt stöd och samtidigt ges möjlighet att uttala sig i just de frågor man värnar om, utan inskränkning. Varför har inte Christian tagit reda på detta? Eller är det hans förflutna i Folkpartiet som spökar, vill han sitta nära sina gamla vapendragare?

6 kommentarer:

  1. Alla anser att just deras partitillhörighet kan stödja PPs politik bäst, och just partigrupperna har redan diskuterats väldigt mycket.

    Jag är övertygad om att Christian vet om alla sina alternativ.

    SvaraRadera
  2. Har det diskuterats om det faktum att man riskerar att inte få någon som helst talan om man ansluter sig till liberalernas grupp, eller de grönas? Jag har inte för avsikt att förutsätta att man diskuterat det, just den typen av argument använder man sig av i de traditionella partierna. Skulle inte Piratpartiet stå för något nytt?

    Korten på bordet, säger jag.

    SvaraRadera
  3. Xamuel, att man inte skulle få något alls i utbyte för att man ansluter sig till en viss grupp låter som en väldigt hypotetisk situation... Ungefär som att välja mellan Konsum och ICA, och på vägen hem efter handlandet upptäcka att matkassarna är tomma eftersom den butik man valde att handla i råkade vara stängd! Därmed är hela dagen förstörd, liksom. :)

    Jag har aldrig suttit i Europaparlamentet, så jag vet inte säkert hur det går till, men sannolikt förs det en diskussion mellan de ingående partiernas företrädare om vad som förenar dem respektive skiljer dem åt. Om Christian erbjuder sitt och partikollegornas stöd till en grupp, mot att han får inflytande över gruppens arbete med telekomfrågorna, så kan gruppledaren säga en av tre saker:

    1: Ni är välkomna till oss, och vi tar gärna till oss det ni kan erbjuda!

    2: Vi är inte intresserade av ert förslag. Gå någon annanstans.

    3: Ni är välkomna att stöja vår grupp, men vi kommer att strunta blankt i era sakfrågor!

    Det vore ganska dumt att tolka det tredje svaret ovan som en seriös invit... Inte heller riskerar PP att binda upp sig till fel grupp i fem år på grund av en misslyckad förhandling, utan partiet kan när som helst lämna gruppen om samarbetet inte fungerar. Ingen tjänar alltså i längden på att luras i förhandlingarna.

    Det är när man binder upp sig för en viss allians redan före valet som man kan bli utan allt inflytande, för då har man inte längre något förhandlingsmandat. Väljarna skall inte luras att rösta på en viss grupp i parlamentet; de skall rösta på en viss politik oavsett i vilken grupp denna politik kommer att drivas.

    Jag tror personligen inte att GUE/NGL (vänsterns grupp) är ett sannolikt val för PP, men jag skulle inte gråta blod om det ändå är vad PP väljer, trots att jag förespråkar ALDE (liberalerna). Det viktigaste är inte att jag får mina nedärvda politiska sympatier bekräftade, utan att de ledamöter jag röstar på får bästa möjliga förutsättningar för att driva sina sakfrågor under de kommande fem åren.

    SvaraRadera
  4. Att jag inte har listat vänstergruppen som ett förstahandsalternativ är rent krasst. Jag tror att det är svårare att nå fram till konservativa och liberala ledamöter om man kommer från vänstern.

    Man ska ju komma ihåg att vårt syfte därnere är att omvända hela parlamentet, eller i vart fall en tillräckligt stor majoritet. Om det är några i den grupp vi valt som behöver omvändas så börjar vi med det, men sedan är tanken att hela gruppen tillsammans ska försöka sprida budskapet till de andra grupperna.

    Jag tror att det är lättare att nå över blockgränsen från endera den gröna eller den liberala gruppen än det är från vänstergruppen.

    Jag var själv folkpartist i 20 år, och på den tiden skulle jag varit väldigt skeptisk till förslag som kom från vänstern, just för att de kom därifrån. Jag kan föreställa mig att det är många i den konservativa gruppen som är ännu värre på den punkten, och den konservativa gruppen är den största.

    Därför tror jag att vi blir effektivare i den gröna eller liberala gruppen, även om det är så att vänstergruppen också ligger bra till i sak. Och gruppvalet handlar ju om att hitta det effektivaste sättet att sprida våra idéer.

    SvaraRadera
  5. Det är bra Christian, det var en förklaring jag var ute efter. Nu vet jag varför du uttalade dig som du gjorde. Jag är personligen inte ute efter att PP ska stödja mina personliga åsikter i övriga frågor, jag är orolig av just den anledningen att om PP placerar sig i antingen de grönas eller liberalernas grupp så kommer det bli en tystare debatt. Enbart för att man inte tillåter alla att föra talan fritt. Det får man i vänstern.

    Jag kan förstå problemet med att asocieras med vänstern bland de konservativa och liberalerna. Politiker i dessa båda grupper är mer än lovligt korkade och trångsyntare än vad någon leninist-marxist någonsin varit, vilket säger en hel del.

    Tänk bara på att det är lätt att bli osynlig i Bryssel, väldigt lätt.

    SvaraRadera
  6. Xamuel, jag citerar dig: "Jag kan förstå problemet med att asocieras med vänstern bland de konservativa och liberalerna. Politiker i dessa båda grupper är mer än lovligt korkade och trångsyntare än vad någon leninist-marxist någonsin varit, vilket säger en hel del." Slut citat.
    Jag har sällan sett en värre generalisering än den du ger uttryck för här. Det kan ju inte finnas en enda fritt tänkande människa som tar detta på allvar. Är det några som ÄR korkade (och dessutom ondskefulla) så är det ju i så fall de leninist-marxister du nämner. Jag menar, var i världen de än kommit till makten så har det slutat med förföljelser, elitism och massmord. Jag tycker absolut INTE att pp skall alliera sig med Förenade Vänstern, för denna intressegrupp INGÅR just delar ur europas mest kommunistiska partier (t.ex. Italienska Kommunistpartiet och Böhmen-Mährens Tjeckiska Kommunister). Partier som uttryckligen vill ha Sovjetunionen tillbaka, hyllar Nordkorea och Kuba och förnekar kommunismens massmord (c:a 200 miljoner döda under Mao, Stalin m.fl.). Den enda lämpliga Intressegruppen för pp är I ALLA LÄGEN den Liberala arbetsgruppen, där (fp) och (m) ingår. / Härjedaling

    SvaraRadera