tisdag 21 april 2009

Hur röstar man i EU-valet?

Jag tänkte att det kan vara bra med en guide för dem som aldrig har röstat förut. Det är bra att veta hur man gör och jag är förvånad att det inte har funnits någon guide utlagd ännu. Jag vet själv hur det var när jag skulle rösta första gången och jag hade definitivt inga planer på att röstskolka, men det bar ändå emot. Jag kommer länka till valmyndighetens hemsida och till de intressanta sidorna där, allt eftersom vi når dit i förklaringen.

Anledningen till att jag skriver den här guiden är för att jag har förstahandserfarenhet av valarbete eftersom jag vid tre olika val har varit valarbetare. Senast var jag valarbetare 2006, har även arbetat under valet till EMU, 2003 och vid förra EU-valet, 2004. Att rösta är enkelt.

Rösta i valet till EU-parlamentet 2009

Valet 2009 är ett parlamentsval, det berör alltså ingen särskild fråga, förutom vilka personer som ska få lov att representera Sverige i EU-parlamentet under en fem år lång mandatperiod. Vi ska utse 18 ledamöter från Sverige. Alla partier är valbara, om de är registrerade hos valmyndigheten för just det valet. Partier kan vara registrerade för bara en viss typ av val, som exempelvis kommunalval.

I ett riksdagsval röstar man även till kommunen och landstinget, då handlar det om tre olika valsedlar i olika färger. Till EU-parlamentet handlar det om en (1) valsedel.

Vad behövs?

Först och främst ska du ha ett röstkort, på det kan du läsa vilket distrikt du tillhör, vilken adress din vallokal har och i vilka val du har rösträtt i. Som jag förklarat tidigare kommer du ha rätt att rösta i EU-parlamentet, eftersom det är det enda valet som hålls i år. Du står med i röstlängden för det distrikt du tillhör. Röstlängden är en lista med namn och personnummer på alla som tillhör ett distrikt samt innehar rösträtt. För att du ska ha lov att rösta måste du alltså finnas med i röstlängden, du måste därför gå till den anvisade vallokal som finns utskriven på ditt röstkort, du finns inte i fler än en röstlängd.

När du ska rösta i en vallokal är det inget tvång att ha med sig röstkortet. Det underlättar för valarbetarna eftersom din plats i röstlängden står utskriven på röstkortet och röstförfarandet går snabbare. Vad du måste ha med dig är dock en godkänd identitetshandling (ID-kort, Pass, körkort), eller att du har med dig en person som kan intyga att du är den du utger dig för att vara. Den som intygar din identitet måste själv identifiera sig med en id-handling.

Det du behöver är alltså följande:

  1. Röstkort (för att veta var du ska rösta någonstans)
  2. Identitetshandling (Pass, ID-kort eller körkort)

Mer krävs inte. Nu går vi vidare till själva röstningen.

Rösta på valdagen

Du ska ha med dig:

  1. ID-handling (Körkort, ID-kort eller Pass)
  2. Röstkort (inget krav)

På valdagen, den 7 juni, kommer du att promenera in i din vallokal (adressen finns på ditt röstkort) och bemötas av valarbetare. Dessa ska hjälpa dig att komma igång med röstningen. De ska visa dig var valmaterialet finns och sedan visa dig till en skärm som du ska gå bakom. Oftast delar valarbetaren ut kuvert åt medborgaren. Du kan ställa vilka frågor du vill till valarbetaren, de ska agera helt neutralt, utan partisympatier och ska inte på något sätt styra dig i ditt val, enbart hjälpa dig genomföra det.

Värt att tänka på är att du heller inte har rätt att propagera i vallokalen eller dess direkt angränsande område. Du får alltså inte försöka påverka någon i hur de ska rösta väl inne i lokalen eller i anslutning till den, detsamma gäller naturligtvis för andra. Utanför vallokalen, på behörigt avstånd får propaganda framföras, dock inte om det uppfattas som störande för själva röstningen. Det är också förbjudet att förhindra människor att nå röstlokalen, genom blockad eller liknande.

Valblanketterna ligger oftast uppradade på ett bord i eller precis i anslutning till vallokalen. Du kan fritt välja vilka blanketter du vill ha med dig, ingen får lov att kränka din valhemlighet. Valhemlighet innebär att du har rätt att inte avslöja vilket parti du röstar på.

Du går bakom en skärm och där ska penna finnas, så att du kan kryssa eller skriva på valblanketten. Längre ner, på förtidsröstning finns en utförligare beskrivning om hur du ska skriva, för att det ska bli rätt när du röstar.

Efter att du lagt ner valsedeln i kuvertet och klistrat igen detta, går du fram till valförrättarna, de förklarar för dig vad du ska göra. Du lämnar ifrån dig kuvertet och din id-handling tillsammans med eventuellt röstkort. Valförättarna kontrollerar att kuvertet är korrekt igenklistrat samt att valsedeln syns på korrekt sätt, bockar av dig i röslängden och din röst läggs i valurnan.

Därefter är det klart.

Förtidsröstning

Du ska ha med dig:

  1. Id-handling (Pass, ID-kort eller körkort)
  2. Röstkort (krav för förtidsröstning)

Om du vill försäkra dig om en garanterat lugn söndag den 7 juni (baksmälla och annat som kan ha utlösts av eventuellt festande), kan du förebygga eventuellt soffliggande med att poströsta, eller förtidsrösta.

För att förtidsrösta krävs att du har med dig ditt röstkort och en id-handling. Anledningen till att du behöver röstkortet ska förklaras om en stund. Valmyndigheten kommer i början av maj att annonsera ut vilka lokaler som kommer vara till för förtidsröstning. Tidigare har Posten ansvarat för förtidsröstningen (därav smeknamnet poströstning), då gick man till sitt lokala postkontor och röstade, men efter vad jag fått uppgifter om är det inte så det ska gå till längre.

Posten har stängt ner alltförmånga kontor och kan därför inte erbjuda en landsomfattande service och har därför beslutat att inget postkontor ska sköta förtidsröstningen. Jag kan naturligtvis ha fel, så kolla upp på valmyndigheten i vilket fall som helst, men räkna inte med att det bara är att gå in på Posten som förr i tiden.

Själva röstningsförfarandet går till så att du äntrar lokalen, den ska tillhandahålla valblanketter för alla partier som fått mer än 1% (en procent) i senaste valet till EU eller riksdag. Partier som ställer upp i valet kan även själva lägga ut valblanketter, detta är fullt tillåtet. Det ska även finnas valblanketter som är blanka, där man själv kan skriva in sitt val av parti. När man skriver i ett partinamn själv ska man tänka på stavningen, det är väldigt viktigt att stavningen blir korrekt.

Skriver du:

"Pirat partiet" (särskrivning),

"Pirat Partiet" (särskrivning och två stora bokstäver),

"PiratPartiet" (två stora bokstäver)

eller "piratpartiet" (enbart små bokstäver)

Då kommer dessa röster visserligen att räknas, men de kommer räknas under den stavningsformen. Alltså kommer inte Piratpartiet kunna räkna dessa röster som sina om så sker. För att lägga din röst på Piratpartiet måste du alltså noggrant skriva:

Piratpartiet (en stor bokstav, ingen särskrivning)

Värt att notera är att s.k. "blanka röster" inte räknas, man kan alltså inte rösta blankt, då detta räknas som en felaktig röst och därmed ogillas i räkningen. Du får heller inte stoppa i fler än en valsedel i kuvertet, då detta räknas som felaktig röstning och rösten blir ogiltig.

Du plockar alltså på dig valsedlar som du vill ha med dig, går bakom en av skrämarna och skriver (om det behövs) namnet på partiet och stoppar ner valsedeln i kuvertet. Kontrollera att det inte finns fler än en (1) valsedel inuti kuvertet när du klistrar igen det, även om det är två likadana.

Gå fram till röstförrättaren och lämna fram din id-handling tillsammans med kuvertet och ditt röstkort. Jag skrev tidigare att röstkortet inte var nödvändigt, men när du förtidsröstar är det så. Anledningen är att du ska ha möjlighet att ändra din röst ända fram till stängningen av vallokalen på valdagen. Din röst förvaras därför i ett förslutet kuvert tillsammans med ditt röstkort i vallokalen fram till stängning den 7 juni.

Därefter är det klart, du kan lugnt festa loss den 6 juni om du vill och sedan ta dig tid att propagera en sista gång inför valet utan att oroa dig för att inte hinna rösta.

Länkar till bloggar som har med Piratpartiet och EU-valet att göra: Emmas blogg, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Callandrella, Enligt min humla, Christian Engström

Är det något som är fel, kontakta mig gärna, så ska jag åtgärda det. Kopiera gärna och sprid ut.

9 kommentarer:

  1. Haha, ja det var bra. Finns säkert många som är förstgångsväljare i detta val.
    Inte minst (pp)s presumtiva väljare.
    Ögnade igenom raskt din text o den verkar stämma.

    Skriver en som varit valförrättare ett antal ggr.

    SvaraRadera
  2. Skitbra info om Eu valet. Måste mog gräva i pappersinsamlingen.. kanske valsedlarna ligger där... :D

    SvaraRadera
  3. Tack jag undrade just vem som skulle tala om hur man röstar ,som sagt vi är många som läser allt om olika valdeltagare men jag har inte sett någon beskriva HUR man röstar i detta val
    TACK

    SvaraRadera
  4. Här kommer ordningspolisen och rättar!

    Är det inte 19 ledamöter eller är jag ute och cyklar nu?

    http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/search.do?country=SE&language=SV

    Mycket bra skrivet annars!

    /Jonte

    SvaraRadera
  5. Tack för en jättebra guide! Tur det finns medborgare som hjälper till när den info man får av myndigheterna inte är så tydlig...

    SvaraRadera
  6. Tack! Fick lite panik nu när jag kom på att det är imorgon det gäller och jag inte hade någon aning om hur man skulle göra, men nu så vet jag!

    SvaraRadera
  7. Det känns som att Piratpartiet isf lär förlora en hel del röster. Är det nåt som folk kommer att göra så är det särskriva. Suck... nu skulle dom ha lyssnat på alla "idioter" som påpekat deras särskrivningar :).
    Och tack för infon, nu vet jag att jag inte kan rösta. Visste inte att man bara fick gå på en speciell röstlokal :/

    SvaraRadera