fredag 17 april 2009

Inkvisitionen

På medeltiden styrde kyrkan nästan allt i vår del av världen. Fritt tänkande var inte uppmuntrat beteende, snarare bestraffades människor som visade prov på filosofiska tankegångar. En person som påstod att kyrkans och kristendomens trossatser var fel anklagades för att vara kättersk. Den som vägrade delta i mässorna och be till Jeus Kristus, var kättersk. En kättare botade man enkellt, man brände honom/henne på bål. Man skapade en organisation vars syfte enbart var till för att spåra upp och finna dessa människor, vars leverne bröt mot den heliga skriftens bud. Inkvisitionen. Inkvisitionen agerade åklagare och bödel i skenrättegångar som enbart bestod i spel för gallerierna.

Idag har vi en ny inkvisition. Anti-piratbyrån, IFPI m.fl. spårar upp, anklagar och dömer slutligen människor som de anser begår brott, till mångmiljonbelopp i skadestånd, dessutom ska man behöva sitta fängslad. Vad är brottet som man gjort sig skyldig till? Tankebrott oftast, man har fel idéer. För att Pirate Bays grundare skulle kunna sägas vara ansvariga för vad folk publicerat på deras sökmotor krävs en stor nypa okunskap blandat med fanatism. Anti-Piratbyrån står för fanatismen och det svenska rättsväsendet står för okunskapen.

Jag tror ändå att vi alla faktiskt är chockade över domen. Grundarna till Pirate Bay döms till hårdare straff än våldtäktsmän gör i dagens samhälle. Faktum är att om man ska beräkna skadeståndens storlek i samband med fängelsestraffets längd finns det tydligen bara ett brott som anses vara värre i dagens samhälle, det skulle vara mord. Med tanke på att man kan bli fri efter 8 år efter att ha mördat någon och skadestånden för TPB-grundarna antagligen kommer kosta dem pengar livet ut, är nog fildelning faktiskt ett än värre brott.

Så här långt har vi kommit i vår utveckling, inkvisitionen är åter på frammarsch och det är bara att vänta på att de kommer och knackar på din dörr inom en nära framtid. Tror du att du är skyddad? Tänk efter igen, det är inte svårt att framställa trovärdiga bevis som skulle kunna fälla just dig. Vem vet, majbrasorna kanske kommer lukta lite annorlunda i år?

Rösta på Piratpartiet så vi blir befriade från inkvisitionen 2.0!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar