lördag 11 april 2009

Den piratkopierade religionen

Under den sista tiden har jag blivit allt mer engagerad i frågor kring upphovsrätt, med min gode vän Ztripez som agitator och ett flertal andra intressanta bloggare som inspirationskällor, varav den kändaste antagligen är Emma. Jag har även hunnit bli milt förvånad över en trettonårings kunnande och politiska förståelse, vilket inger hopp om framtiden.

Idag är det påskafton, högtiden som firas är påsken och är grundstenen i världens största religion. Myten om mannen som dog på ett kors för att senare återuppstå tre dagar senare har i och för sig många referenser i gammal mytbildning kring solen. Detta uppmärksammas inte särskilt ofta, speciellt inte av troende kristna. Att deras gud skulle ha varit ett plagiat av ett flertal tidigare gudar och myter runt om i världen, tanken är skrämmande.

Just så ligger det ändå till. Myten om Jesus är inget annat än ett plagiat, det är inte ens det första. Åtskilliga har påfunnits, den ursprungliga upphovsrättsägaren är obefintlig, men ska någon anges måste det ändå anses vara egyptierna. För lite drygt fyra och ett halvt tusen (4500) år sedan trodde redan de gamla egyptierna (har alltid velat skriva det där) på jesusmyten, även om den handlade om ett flertal gudar och personer, snarare än en. Eller vad sägs om Osiris som dör, för att senare bli återuppväckt till liv för att därefter bli härskare över de döda? Horus som blir frestad av den onde Set, men lyckas besegra honom till slut?

På åtskilliga ställen i världen finns referenser som placerats i myten om Jesus. Även om påståenden som säger att Jesus är ett direkt plagiat av någon gud eller person är felaktiga, så kan man hitta allt det som Jesus upplevde i sitt liv i andra mytologier, som människor trodde på innan Jesus ens påstods ha existerat.

Anledningen till att det förhåller sig på det här sättet kan vi härleda till det första konciliet i Nicea år 325. Där bestämdes hur kristendomen skulle utformas och vad som skulle ingå i den. Skrifter som skrevs årtionden efter Jesus död beslöt man för att kalla ögonvittnesskildringar, något som än i dag är vedertaget i de kristna leden, trots vetenskapliga bevis för motsatsen.

Jesus och myten kring honom är en stor piratkopia. Den har blivit delad och spridd utan kontroll av några insynsmyndigheter i snart ett och ett halvt tusen (1500) år, uppmanad att spridas vidare. Det står till och med skrivet i verket att inget får lov att ändras i texten när man sprider det. Eftersom vi grundat vår hela civilisation kring en piratkopia och delning av denna, utan kontroller, kanske det inte är särskilt underligt om vi idag inte tycker att det är något konstigt att dela med oss av all kultur och information. För det är just vad Bibeln är, endast en kulturell skrift. En skönlitterär historia och inte ens en särskilt välskriven sådan. Att det också är världens mest sålda bok, trots den fria delningen, kan väl också sägas vara ett kraftigt argument mot att fildelning av kulturyttringar skulle vara skadligt för konstnärer.

10 kommentarer:

  1. "Piratkopiering" är helt naturligt för alla högre stående varelser. Endast genom att kopiera information och föra den vidare kan samhället utvecklas. Spridande är dock sällan en identisk kopia, utan präglas av den som för det vidare. Därav utvecklingen.
    Ingen idé uppstår ur vakuum. Till och med Judendomen har sitt ursprung delvis i en monoteistisk dyrkan av solguden Ra som förekom i Egypten i forntiden.

    SvaraRadera
  2. Mnja, för att något ska räknas som en piratkopia, dvs att vara ett intrång i någon annans upphovsrätt krävs det att det bevisas att den ene varit medveten om och faktiskt _plagierat_ den andres verk helt eller delvis.

    Om du och jag sitter i varsin grotta och var och en oberoende av varandra författar ett tusensidigt verk som är på pricken exakt likadana intill sista kommatecknet så får vi båda upphovsrätt över det och ingen anses inkräkta på varandras upphovsrätt.

    Fast försök övertyga en domare i en domstol om den saken lixom...

    Patentlagstiftningen fungerar tvärtom, har någon tänkt och ansökt om något så spelar det ingen roll att du kommer på samma sak oberoende av den som gjorde det först (vilket uppenbarligen händer åtminstone lite då och då) du får bita i det sura monopol-äpplet.

    Så... har kristendomen med uppsåt kopierat något menar du, eller var det bara så att det råkade sammanfalla?

    SvaraRadera
  3. @ Björn:

    Jag hävdar att man tagit de influenser som redan tidigare fanns, dvs mytbildningar och trossatser som redan var vida accepterade på den tiden. Att de plagierade religionerna uppstod långt tidigare innebär inte att de var döda när den nya religionen uppstod.

    Vad gäller konciliet i Nicea finns det dokumenterat att de implementerade trossatser och mytbildningar från andra, vid den tiden rådande religioner (julafton exempelvis). Dels för att en övergång till kristendom skulle bli smidigare och dels för att det helt enkelt var jävligt bra historier som man vore dum att ignorera vid skapandet av en ny religion.

    SvaraRadera
  4. "Eftersom vi grundat vår hela civilisation kring en piratkopia och delning av denna, utan kontroller, kanske det inte är särskilt underligt om vi idag inte tycker att det är något konstigt att dela med oss av all kultur och information."
    Nej, vinhar inte grundat hela civilisationen på Biibeln, snarare på grekisk filosofi.

    SvaraRadera
  5. Hej ! Kul att hitta en bloggare i närmiljön. Intressant artikel som jag pushat på http://www.pusha.se/den-piratkopierade-religionen

    Hälsn. Urban i Sandviken

    SvaraRadera
  6. Helt underbart! En sån där idé som jag undrar varför jag själv inte kommit på den för länge sedan...

    Jag tänker definitivt piratkopiera din idé och skriva ett eget blogginlägg på samma tema.

    :-)

    SvaraRadera
  7. Känns detta igen?
    Horus, Egypten 3000 BC
    Föddes 25:e dec av en oskuld med en stjärna i öst och besöktes av 3 kungar. Han blev en lärare vid 12 års ålder och döptes vid 30. Han hade 12 lärjungar och utförde mirakel. Efter att han förråtts så blev han korsfäst, död i 3 dagar och återuppstod.

    Några andra som har precis samma eller mycket lik "historia":
    Attis, Grekland 1200 BC
    Krishna, Indien 900 BC
    Dionysus, Grekland 500 BC
    Mithra, Persien 1200 BC

    Så ja, "pirat"kopieringen har hållt på länge :)

    För övrigt, precis som Calandrella sa, så har vi inte grundat vår existens på bibeln (såvida du inte frågar en amerikan,) utan på demokrati - inget som är direkt hyllat i bibeln :)

    SvaraRadera
  8. @Björn
    Ja, kristendomen har med uppsåg kopierat - mängder.

    SvaraRadera
  9. Den kristna nattvardsritualen är ett enda stort globalt fildelningsnätverk - där nedladdarna kan vara anonyma - där utdelarna kringgår normala alkoholutskänkningsregler och delger vin till minderåriga genom att låtsas att det heligt blod. Hur skall hederliga artister... jag menar vinodlare kunna få betaaaalt när deras produkter skänkes bort gratis så där av en organisation som inte ens tar betalt av sina besökare (kollekt är frivillig betalning som bekant).

    SvaraRadera